Филмът "Заветът" разказва за жертвите на домашно насилие

Нещата могат да бъдат променени, заяви Калоян Божанов
2 май 2024 14:25, Анисия Иванова
7

Късометражният филм "Заветът" отваря наболялата тема за домашното насилие.

"Самият герой е до някаква степен насилник, но ние искаме да реабилитираме неговото поведение. В края на филма успява да излезе от този повтарящ се модел в своето семейство. Все повече мъже отиват при психотерапевти и започват да работят с тях", заяви авторът на филма и психотерапевт Калоян Божанов в предаването "България сутрин".

Две от актрисите, които играят главни роли, са били потърпевши. Едната е била емоционално повлияна в своето детство, а другата - жертва на физическо насилие.

"Доста често, ако човекът не е достатъчно силен да промени това, което е показано в семейството, моделът се преповтаря. За щастие невинаги е така, но по-големият процент от хората повтарят това", смята психотерапевтът.

Той каза пред Bulgaria ON AIR, че психологическото и емоционалното насилие остават голям отпечатък - повечето от хората, които са потърпевши, имат емоционална травма. Заветът, който носи филмът, е че нещата могат да бъдат променени, стига да потърсим помощ.

"Работя с все повече млади хора между 20 и 30-годишна възраст и виждам, че те са много осъзнати, със социална насоченост към проблемите. Много често най-силното чувство е страхът. Хората, които са жертва, са зависими от насилника", коментира Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: филмнасилиеBulgaria ON AIR
Още от Кино
"Хайка за вълци" превзема зрителите на Bulgaria ON AIR
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Т преди 2 седмици
Мъжете също ги суровакат, особенно ако и децата помагат.
4
2
 
2
 
! Отговори
"Нас мъжете..&q преди 2 седмици
"Майка закла децата в Сандански..""Майка и баба удушиха Пейо..." Моля за коментар г-н Божанов.Соц.програми - огромни пари се изливат за соц.програми, но не и да има семейсто..
3
2
 
2
 
! Отговори
ПП преди 2 седмици
А показва ли филма жертвата на Габриела и майка й убили чрез задушаване след като са го причакали и примамили собствения й съпруг? Или такива показване не е политкоректно, защото се оказа, че Габриела е активист и бивш кандидат-депутат от Продължаваме Промяната?
2
0
 
3
 
! Отговори
Еврогей натовец преди 2 седмици
А за жертвите на хетерасткия остаркизъм към еврогейовете кога???
1
4
 
7
 
! Отговори
Критик преди 2 седмици
Поредната шорошпийска помия!