Студентите от поколението Z е онлайн, имат други нужди

За студенските такси, стипендии и университетското образование
30 апр 2024 19:08, Инна Ангелова
15

Тази учебна година студентите няма да бъдат освободени от студентската си такса. Средства бяха осигурени в бюджета, но явно времето на това НС не беше достатъчно. Пред Bulgaria ON AIR Ангел Стойков от Националното представителство на студентските съвети каза, че никой не е изненадан от това решение.

“Ние отчитаме студентската общност и отчитаме техните мнения, свързани висшето образование. Беше направена една анкета, която отрази мнението на над 12 000 студенти в цяла България. Резултатите показаха, че над 90% от студентите подкрепят тази мярка", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети пред телевизията.

Според Стойков трябва да се види и другата гледна точка. "Редно е да се отвори друга скоба, свързана с това, че ректорите, синдикатите, работодателите, експерти, които имат ясна представа какво се случва във висшето образование. Бурните политически вълнения повлияха. Много ректори не послушаха призива на Министерския съвет и още в следващата седмица те поеха инициатива да се заплащат студентските такси. Някои ректори ще направят компромис със срока, в който студентите трябва да заплатят таксите си", допълни Стойков за телевизията.
Все още не е ясно за какъв период се отлага мярката.

Ангел Стойков изрази надежда, че новото правителство ще помисли за студентите. Той допълни, че има специалности, които са защитени и студентите, които ги изучават, са освободени от такса, но не са толкова търсени. Има и други специалности, които са приоритетни за държавата.

“Трябва да обърнем внимание, че в университетите се обучава поколението Z. То има съвсем други нужди", коментира председателят на НПСС. Той е категоричен, че това поколение е пристрастено към интернета.

Попитан дали с увеличаване на стипендиите би се повишила и мотивацията, Стойков отговори: "Бяха направени добри действия, свързани с докторантските стипендии, те са заложени в закона, ще бъде направена промяна и в постановлението на МС. Докторантските стипендии да бъдат 150% от минималната работна заплата - изключително добра стъпка. Всеки университет има различни нужди". В момента максималният размер за студентска стипендия е 200 лв.

Стойков разясни, че в цяла България има студентски общежития, които чакат да бъдат ремонтирани, като ректорите са уведомени за това. "Колегите няма как да живеят в подобни условия в 21 век. Надявам се програмата да продължи, защото няма как условията на живот да не влияят върху мотивацията на колегите да се обучават във висшето образование", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Образование
Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
До \m/ преди 2 седмици
Студентите засега са по-добре от майките и бащите си, демек чичаците и дъртите чанти, които ги издържат и им плащат кебапчетата в ежедневието и уискито в чалга клубовете. Ама после, когато дъртите изчезнат, ще дойде драмата, което е нормално. Ти помисли за драмата после, а не за купона тук и сега, който не можеш да имаш без чичаците и чантите.
14
1
 
4
 
! Отговори
Кити Божанков : преди 2 седмици
Така е! Трябва ни легална тревица,веган ресторанти,цветнополови WC, розови тротинетки,целогодишен прайд,безплатно епилиране на интимните зони на седалищния вход,безплатна дамска козметика,ваучери с намаление пазаруване за латексови продукти и аксесоари в $ex-shopa,безплатни холандски коктейли за ВИП-***,безплатна доставка на пици с кристали и безплатна реклама за вторични суровини за фирмата на тати! Така е демократично! И евроатлантическо!
13
9
 
2
 
! Отговори
\m/ преди 2 седмици
Как е, чичаци, уредихте ли ракията и кебапчетата за празниците? Добре сте значи, студентите не ги мислете, по-добре ще са от вас, което е нормално! Ай със здраве и наздраве!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днеса, да не сте наели някой от братята за драскач при вас? Заглавието ви звучи точно в техния стил: "децата са гладен".
11
2
 
17
 
! Отговори
До лекар преди 2 седмици
На това поколение шамарите няма да помогнат. То се нуждае от МНОГО шамари, а родителите им от още повече. Казармата също е опция за момчетата, а момите да се занимават с обществено полезни дейности, като грижа за възрастни и болни хора например. Само така ще разберат какво значи реален живот.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Резултатите показаха, че над 90% от студентите подкрепят тази мярка" ...............вероятно 3-каджиите, които така или иначе си плащат, защото не могат да се класират със знание и успех.
9
1
 
14
 
! Отговори
меи преди 2 седмици
много са зле, не знаят на кой свят се намират!
8
2
 
5
 
! Отговори
имат други нужди преди 2 седмици
от мотика и на полето да развиват земеделие забравяйки за смарфоновите цъкала за да получават пенционерите високи пенции
7
0
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 седмици
Поколението стана нацепено - през 2 години се приема за Поколение .За Университетите се приема 10 години Разлика за Висше . Куцо , Кьораво и Сакато завърши УНСС , Благоевград САЩ , Варненския и Бургаския задно с Пернишкия Университет .Родителите платиха по 10 000 лева за Семестър . Сега децата им работят като Бизнес Администратори в Денонощен Магазин .
6
1
 
16
 
! Отговори
Други нужди имали преди 2 седмици
От условията на живот им зависи дали искат да се образоват или не. Значи имат нужда от лукс, не от образование. Добре, че предишните поколения, които живееха в доста по-скромни условия, не бяха толкова претенциозни. Пък това, че са пристрастни към интернет, не е за хвалба. То си е чиста проба зависимост. И като имат интернет, дали го ползват за образоване, или за развлечение? Поколението Z - последното поколение, ако нещата продължат да вървят така.
5
1
 
12
 
! Отговори
НелиХристова преди 2 седмици
Студентите е онлайн :)))
4
1
 
20
 
! Отговори
Лекар преди 2 седмици
Поколението дзета се нуждае само от шамари
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В университета са за да учат, не за да им задоволявате нуждите.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижте си заглавието. Не знам за поколението Z, но вие май сте със специални нужди!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поколенията преди "Дзет"-а имаха едни и същи нужди...