Агресията и бумащината гонят младите учители от училищата

КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната
23
Агресията и бумащината гонят младите учители от училищата
Снимка: БГНЕС

"Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското".

Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите му е по-добре да се назначат хора, които да помагат, а учителят да бъде оставен на учениците. Според него тогава ще има промяна.

"Не трябва да се забравя за ценностите, за толерантността, за дисциплината в час, за отговорността и за това, че родителите също трябва да изпълняват своето призвание. Има едни 20%, които не само не го изпълняват, но и техните деца пречат на останалите. Това е реалността. Ако това не променим, нещата много трудно ще бъдат в някаква друга визия, за която си мечтаем", каза той.

Петров призова да се намесят полицията и социалните служби, за да върнат децата в училище.

"Мисията на учителя е да задържи това дете в училище, а не да ходи да го издирва по сокаците. Това го изморява и го отблъсква от професията. Младите са безкомпромисни в тази посока", посочи Петров.

В предаването "Преди всички" Юлиян Петров коментира и въпроса с учителските заплати. Искането на КТ "Подкрепа" е тези заплати да станат 150% от средната работна заплата за страната.

"Ако ние смятаме в момента, че сме на 105% средна брутна работна заплата, трябва да приемем още 45% в това измерение", изчисли той.

По думите му началната заплата за млад учител е от порядъка на 1500 лв. Петров призна, че учителите получат по-висока от средната заплата, но според него друго е по-важното.

"За младите учители е по-важно какво е отношението, какво откриват от своето призвание в училището, дали го усещат като свой дом, дали усещат партнирането, дали тази агресия, която може би са споменавали преди това, я усещат там и тя ги кара да не останат в училище. Имаме огромен натиск от агресивни ученици, агресивни родители, от донякъде импотентни институции, които не искат да партнират на учителя и той не може да остане", каза Петров.
 
Той цитира статистика, според която младите учители до 3 години в рамките на 70% не остават в училището. По думите му това показва, че трябва да променим нещо.

"Трябва да променим това отношение към учителя, да му дадем кредита от доверие, да спрем да го модерираме и в крайна сметка да очакваме той да върши иновации, по-добро образование, което да достигнем за България. А всъщност ние дори не можем да се обединим в това да кажем кое е по-доброто образование", обясни синдикалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: учители
Още от Образование
Студентите от поколението Z е онлайн, имат други нужди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 1 седмица
Нали това е целта?! Да съсипем образованието!
19
6
 
6
 
! Отговори
Сакън преди 2 седмици
Като се пенсионират най-накрая старите и неадекватни учители, ще се въведе ред в училищата и учениците ще започнат да учат.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Освен 20% на които не им се учи и пречат, проблем са и СОП които на всяка цена трябва да се интегрират според "умни и красиви". Върнете специализираните ДГ и училища, за тези деца. Знаете ли как се работи с 2 признати от родителите СОП и 2 не признати в ДГ?! Общият брой - 30
17
1
 
14
 
! Отговори
Петров сиПротиворечи преди 2 седмици
Хем на едни 20% не им се учи и пречат на останалите деца, хем настоява полицията и социалните служби да връщат в училище точно онези деца, които пък хептен не искат да учат. Такива нямат място в нормално училище - срещу природата не можеш да вървиш неще да учи и това е! За такива са нужни специализирани училища - да научи азбуката, както и да брои, да събира и изважда до 100. Действията умножение и деление не са по силите му. После да започнат да го обучават на някакъв елементарен помощен занаят
16
0
 
19
 
! Отговори
Как да не бягат? преди 2 седмици
Днес в скъпата ни родина е модерно и актуално неуки хора да пердашат даскалите и медиците. Вече няколко десетилетия държавата не може или не иска да се справи с този проблем. Сега е актуално точно тези неуки да бъдат ухажвани, обгрижвани, хрантутени и дундуркани. Учителят не е важен, нито го ценят.
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде сега, агресията ги отблъсквала! Все едно до вчера не са били и те ученици и не знаят как е! Кво, изведнъж са преживели катарзис и сега са други хора ли? Същите са като учениците им! Айде да не се правят!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Геният на новото време Наполеон беше казал:Мастилото ще погуби цивилизацията.Оказа се съвършено точен.
13
0
 
35
 
! Отговори
Бивш даскал преди 2 седмици
Упражнявал съм тази професия и мога да кажа, че и с 300 процента да им вдигнат заплатите ситуацията няма да се промени. На повечето хлапета не им се учи, а немалко родители са вдигнали ръце от тях и са прехвърлили всичките грижи за възпитанието и обучението на клетите даскали. Сред учителите има и много свестни хора, но професията е изхабяваща и не си заслужава цял живот да си в нея.
12
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Моя позната с перфектен английски (завършила университет в Америка) започна преди години работа е БГ училище като учител по английски. Махна се след няколко месеца и каза, че причината е точно бумащината. После знам, че даваше частни уроци. За съжаление кадърните и знаещите не се намират в училището, ами в школи и на частни уроци. Дори не знам в Бг защо има училище като за 50% от предметите има нужда от частен урок, а другите 50% са ненужна информация.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една позната точно затова се махна.Директорката ( климактерна стрина, ама като от карикатура) си въобразяваше че е чорбаджийка и последна инстанция по всички въпроси. Ами тегли и една майна и дотам.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А пъководствата, назначени по партиен принцип -Забравихте? Дуржат се като феодали,защото знаят ,че зад гурба им е съответната партия и обикновено имат група приближени , които ,пак по заповед на шефовете ,тормозят останалите ,тази групичка вечно е възхвалявана ,но по принцип нищо свястно и качествено не върши освен да Докладва,,, Малко са училищата , където ръководство и учители са наистина екип
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В държавната сфера се повишават заплати само и само някой да иде в гадните професии, учител, военен , полицай..... не директор, а на изпълнително ниво! И навалица няма, а ако някой дето не е за този психотормоз влезе, първите 3 години се маха, психолозите казват че нямал здрава психика, а това е съвсем нормален човек! Който не издържа на ежедневните простотии!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
6- то няма кой да работи, ти за хора на баце дуднеш- помните ли учителите в Странджа Сакар- пак нещо такова трябва...
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Или ще те бутнат да преподаваш на малцинствата, да речем география, когато те не разбират добре български, или трябва да преподаваш на синчетата и дъщерите на новобогаташите-номенклатурчици (бивши партийни секретарки), които си мислят, че са най-умни и красиви на света (и трябва да им се подчиняваш), защото родителите им навремето заграбили (приватизирали) държавата и сега не знаят какво да правят с накраденото.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пречи и директорският тормоз!!!! Това е на първо място!!! Докато се дава безкрайна власт на директора на училището, докато той се мисли за феодал и тероризира денонощно учители и непедагогическия персонал, никой новодошъл млад учител няма да търпи! Всички директори феодали трябва незабавно да бъдат изхвърлени от системата!!! Първо това трябва да се направи!!! Масови проверки в училищата и където се установи тормоз, моментално махане на директора!!!!
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МЛАДИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИ УЧИТЕЛИ НА БАЦЕ: ВМЕСТО РОДОЛЮБИЕ, АГРЕСИЯ.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Агербсията и бумащината гонят младите от България
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кат бях 5ти клас даскала по музика изфърли през прозореца (2ри етаж) раниците на двама съученика :)))
2
34
 
19
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 седмици
Всъщност агресивните са точно учителите! И имам множество имейли за доказателство. Обръщаш се към тях за съвет и се започва леене на агресия и гнил0ч! Работя с училища и университети от повече от 10 години. Това, което днес наричате учители са най-ниската интелектуална прослойка в обществото. Високите заплати привлякоха всякаква пап лач към тази професия. Масово са абсолютно неграмотни и социално недоразвити. Децата са много по-адекватни от тази необразована маса, която само получава заплати!
1
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера писахте за учителите, днес пак пишете същото. Като бягат младите учители, да бягат. Има предостатъчно безработни учители, които ще работят. Сега и за тях ли да мислим?!