Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас

Все още не е потвърдено официално от здравното министерство
Обновена: 19 апр 2024 12:40 | 19 апр 2024 12:03, Александър Попов
66
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Снимка: БГНЕС

Вече има първи смъртни случаи у нас след заболяване с коклюш. Починали са две бебета от Кюстендил, като децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина, съобщава bTV.

Информацията беше потвърдена за телевизията от три източника, все още обаче се очаква официално потвърждение и от Министерство на здравеопазването.

Случаите на коклюш растат в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

От началото на годината – болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири.

Сериозна е и ситуацията в София, става ясно от справка на столичната здравна инспекция. За седмица има установени 36 случая.

Припомняме, че заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: коклюш
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
16
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 3 седмици
""""Стига ваксърски истерии. Случаите са от p0мската махала...""""" ----- Че, "интелекта" ти е като на включен Фризер, е ОчевАдно!!!, Сега, малко инфо за такива като тебе, Коклюша (М::::гарешка кашлица) е остро ВИРУСНО респираторно заболяване!!! Не Бактериално, а Вирусно!!!!!!!!!!!! Хората ти дават статистика, за 2023 г. има едва ЧЕТИРИ случая на заболяване, а само за Четири Месеца на 2024 г. са 59!!!! Пита се: Кой е Пренесъл Вируса в Бг??? Можеш ли сам да се досетиш или аз да ти го кажа??? ???
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До Анонимен 37 Сигурна ли си самотнице, дай да играем с открити карти тогава :))) Отивай в матушката си и не ни занимавай с присъствието си :)) Най-малкото аз имам липса на внимание, даже не мога да се отърва от него :))
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Със 100%-това сигурност си ненужна биомаса, хабяща ресурсите на планетата.
33
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 3 седмици
Не бе не си... просто си гнус и човешко падение. Вероятно си самотник на когото никой не обръща внимание и си изкарва злобата като плюе на ляво и надясно за да може някой да ти обърне внимание.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 34 Чудя се как се коментира такъв изключително ПРО СТ човек, като теб. Да кажеш, че родителите на две починали бебета "правят от мухата слон" те изстрелва директно в топ 3 на олиго френите в България за 2024 г.
31
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Задавят ли се тези бебета, кашлят ли, какво правят, или родителите им правят от мухата слон :))
30
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига ваксърски истерии. Случаите са от p0мската махала там - ако не беше коклюш, щеше да е нещо друго при тяхната хигиена. Бог да прости бебетата.
29
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изолирайте някъде в Странджа антиваксърите и вдигнете голяма ограда около тях. Нека си живеят като в средните векове, но далеч от нормалните хора.
28
5
 
13
 
! Отговори
До Чичо преди 3 седмици
На хора като теб трябва да им се спира водата и кислорода. Пълна загуба на ресурси. Разбирам, че си необразован и вероятно живееш изключително зле, но поне не разпространявай невежеството си.
27
3
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 седмици
пълно падение като народ.
26
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доло Мотафчиски! Доло ваксините! Свобода!
25
33
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
Който се е ваксинирал преди, сега отровите дето сам доброволно си ги е натъпкал в тялото си се предават и на поколението му. И то страда (или директно умира). Хората са го казали - кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи! Иначе секи сам си преценя.
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ромчета ли са тия деца или да?
23
15
 
32
 
! Отговори
mne преди 3 седмици
Най-лошото е, че имам позната, която е завършила биология. Обаче говори като фанатик против ваксините. Ще ми се да й се обадя и да я питам, сега като нейните деца са пораснали, не я ли е грижа поне малко за умрелите чужди деца. Ама знам, че ще започне да ми обяснява, че на майката са й били ваксина против корона и отровата е преминала до бебето и го убила. Пълни откачалки
22
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По времето на социализма в България са умрели над 10 милиона деца! От тях само абортите са 6 милиона. Останалите милиони са умрели от всякакви болести. По дъртите помним че във всеки град имаше държавни домове за изоставени деца. Това беше епидемия. Стотици хиляди млади майки захвърляха бебета си знаейки че държавата ще се "погрижи" за тях. Реално голяма част от тези деца умираха в домовете. Там беше страшна мизерия. Бяха развъдници на вируси.
21
28
 
12
 
! Отговори
Ковидивитнайси преди 3 седмици
Вакснатите реват срещу неваксинираните, защото знаят, че се прецакаха с "ваксинките" срещу СТРАШНИЯ "вирус!
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Васината се слага чак на 2рия месец, а антитела след първата доза се развива в 50% от бебетата. Т.е трябва да се изчака и на 3тия месец дозата. После поне 20 дни за да с обравуват антитела. Т.е в най-добрия случай до 4 месеца. Затова е груповия имунитет за да може да пази невасинираните, или хората с подтистана имунна систмема.
19
9
 
53
 
! Отговори
Boto преди 3 седмици
Да умират хора от Коклюш при положение, че от 1900-ната година има ваксина ..... Жалко, тъжно и нелепо.Антиваксърите са за затвора. Повръща ми се от Вас. Олигофр*ни с нулево образование по биология...Друг оли*го/френ коментирал, че иска аутопсия и експертиза от 3-*** лекари.... Абе животно ненужно на света ти знаеш ли как се разрешава да направиш експертиза на 2 от собствените си деца бе? Защо реши, че докторите имат желание да лъжат ..... та да ти импантират чип да разберат що си толко ***
18
4
 
5
 
! Отговори
столичан преди 3 седмици
Коклю - коклю, кихук - кихук, ...
17
10
 
10
 
! Отговори
Ursula FDL преди 4 седмици
Вземи тези 17 млн. ваксини