Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ

Запрянов: Армията е в добро състояние
Обновена: 6 май 2024 13:14 | 6 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
197
Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ
Снимка: БГНЕС

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите Ф-16", каза министърът.
Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото, посочи той.
"Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили", каза служебният министър.

Още по темата

Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда, каза Атанас Запрянов.

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и
кораби.

Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за
Въоръжените сили, смята Запрянов.

"Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна", коментира той.

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

"България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", посочи Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: армиязапрянов
Още от Политика
Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
Първите... все едно преди 1 седмица
стотици ще идват :D Айде де, да видим!
188
0
 
2
 
! Отговори
Тагаренко преди 1 седмица
и направо за Украина заедно с Пилотите. Слава Украине!
187
3
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
Нядявам се никога да не дойдат, зашото са ни непотребни и могат да носят ядрено оръжие!
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми то първите научени се пенсионираха, доде чакат. Дано тия барем полетят малко..вероятно
185
3
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 1 седмица
Затова ни приеха в НАТО , за да могат Щатите да ни доят като овца!За тях е малка сумичка , но за нас огромни лишения!Няма нищо общо с Варшавския договор когато изплащахме самолети и танкове с пилета , яйца и свинско !
184
0
 
6
 
! Отговори
Кого заблуждаваме преди 1 седмица
Абе цялата работа и всичките тия празни приказки са да бъдат похарчени някакви пари и да се купи нещо, каквото и да е за да се приберат по джобчетата комисионните по сделките. Щели сме да се защитаваме от някого и да даваме отпор на нещо .... хах. Локуми за наивници. Дори и само на майтап Министърчето да обяви Мобилизация и всички юначета дето тук в коментарите се бият в гърддите и се канят "да трепят" докато са скрити из под клавиатурата си мигом ще хукнат към терминалите на летището. Гаранция.
183
0
 
2
 
! Отговори
армията и доктрината преди 1 седмица
Не знам каква ни е военната доктрина и как точно са решили да имаме 30 хил ч. армия защо не 100 000 и ка точно са рещили да имаме 12 самолета , на мобилизация ли разчитат ! Като гледам полицията ще отбранява страната поне 2-пъти е по голяма от армията . И като кажат готови сме да отбраняваме страната ,абе готови сте ама за колко дена и от кой ? Или часа най вече.
182
0
 
4
 
! Отговори
армията на детектора преди 1 седмица
Познавайки доста военни не съм сигурен че биха участвали във бойни действия примерно срещу Русия и ако се наложи биха веднага напуснали ,тоест да си военен във мирно време и да си тренираш е едно а да си на война е др .Нашите военни са мирни военни за заплатки .
181
0
 
4
 
! Отговори
Елиники Таверна преди 1 седмица
Гърция има над 200 истребители.Бойни джетове.България колко ще има със новите Ф-ки?
180
2
 
3
 
! Отговори
Американос преди 1 седмица
Другите страни по ПЕТ ГОДИНИ обучават един пилот. Три години първоначално обучение и още две за специализация да може да каже че е пилот. Нашенския Запрянко щял чак есента да изпраща наши виртуози за един двуседмичен курс да видели от къде аджеба се влиза в тоя F-16 и готооово. Завършени професионалисти. Що да се мъчат нашите юнаци да зубряти то на англичанско-мерикански чужд език за някакъв си изтребител. И без това само ще си правят селфита с него в хангара и ще го гледат през крив макарон...
179
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да! Тръгнали да от началната гара! Докато дойдат, вече ще са демоде. Този с подписа на тагаренко директно да заминава към музея на авиацията.
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ша доди, ша доди....нема да додиии...
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
официално 2025 се отменя догодина почваме с 2026.
176
1
 
6
 
! Отговори
жджд преди 1 седмица
Той Генов ша лети на всите
175
2
 
6
 
! Отговори
joreto преди 1 седмица
Ами че те остареха с теб бееее
174
1
 
6
 
! Отговори
жорето преди 1 седмица
Нима????? Запряне, запри се бре
173
3
 
14
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 1 седмица
Спокойно! Щом американците са опрели до там ние да ги подпомагаме с няколко милиарда за безсмислени самолети, значи сме добре. И страйкъри на цената на танкове. Вярно, че по-ефективно беше да се купят зенитни ракети и дронове, но пък отвъд окена са доволни от сделките.
172
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идват, ама на снимка!
171
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво се получи, дадохме сто пари на американците за самолети, които да се бият с/у руснаците и да бъдат свалени заради американците. Е на това казвам, изгодна сделка, че нали пак да си купим.
170
4
 
13
 
! Отговори
Новина преди седмица преди 1 седмица
US-пилоти: Шок и ужас очакват F-16 в небето над Украйна... Американски пилоти, да повторя за тъпоглавите - Американски пилоти имащи хиляди летателни часове на F-16 го казват това а тук някакви платени тротинетки се опитват да ме убедят че като получим тия допотопни F-16 и българската авиация ще цъфне и ще върже. Особено пък с пилоти дето до вчера са пилотирали руски тараляшници. Шок и ужас в небето над Украйна. Шок и ужас в небето над България. А даже не сме включени в "червената линия" на НАТО.