Как смъртта на Кадиров ще се отрази на Путин?

Двамата са зависими един от друг
30 апр 2024 20:30, Нели Христова
130
Как смъртта на Кадиров ще се отрази на Путин?
Снимка: БГНЕС

Не е задължително да вярвате в животa след смъртта, за да разсъждавате как Владимир Путин и Рамзан Кадиров ще напуснат този свят и какъв прием ще намерят там.

И двамата мъже вземат огромни предпазни мерки, за да избегнат убийство - съдба, която те с лекота отреждат на своите съперници, врагове и критици. Но те не могат да се преборят със самото време. Подпухналото лице на Путин и крехкото му, напрегнато държание пораждат множество спекулации за здравословното му състояние и прекомерното количество медикаменти (според някои подозрения - стероиди), към които може би прибягва. Според привидно информирани източници Кадиров страда от неизлечимо заболяване на панкреаса. Видеоклипът, който уж показваше енергична тренировка във фитнеса, изглеждаше инсцениран.

И двамата лидери представляват и един парадокс. Те изопачават и управляват неправилно своите страни, което струва колосални човешки жертви, на фона на гротескно самообогатяване. И все пак те са били начело на нещо уникално: непрекъснати периоди на (според мрачните стандарти на миналото) стабилност и просперитет. Чеченците и руснаците може и да презират своите лидери, но малцина искат да се върнат към 90-те години на миналия век.

Този политически дивидент беше реален. Но с напредването на месеците той намалява. Упадъкът на всеки от тях ще повлияе на съдбата на другия.

За Путин смъртта на Кадиров би била огромен политически проблем. Руският президент дойде на власт благодарение на обществената паника, предизвикана от терористичните атаки през 1999 г., за които бяха обвинени чеченските сепаратисти, но по всяка вероятност бяха организирани от службите за сигурност. Заплахата му, че ще ги "изтреби дори и в тоалетната", е пример за мачисткия подход на бившия служител на КГБ. Обявяването на чеченците за ислямисти позволи на Путин да намери общ език със Съединените щати след терористичните атаки от 11 септември.

Вътре в Русия установяването на клана Кадиров (първо бащата, убит през 2004 г., а след това синът му Рамзан) помогна за смазването на сепаратистката съпротива там. Създаденият в резултат на това репресивен климат беше предвестник на това, което очакваше останалата част от Русия. Накратко, Чечения, някогашна болка в руския политически живот, се превърна в опора на режима на Путин, предоставяйки криминални, военни и други услуги. Милицията на Кадировци изигра важна роля във войната в Украйна.

Тази изгодна сделка имаше своите недостатъци. Екстравагантните публични изявления на Кадиров, псевдоислямските социални репресии, личната бруталност и чудовищната корупция предизвикаха възмущение дори в осакатената политическа система на Русия. А атмосферата на заплаха, която витаеше над Чечения, се простираше отвъд нейните граници. Както руската конституция не се прилагаше в Чечения, така и нейните правила не важаха за дейността на Кадиров в останалата част на Русия. Дори чеченци, които са в тесни връзки със службата за сигурност ФСБ, са били обект на успешни нападения от страна на режима на Кадиров, докато той укрепваше властта и парите си. Необяснимото убийство на Борис Немцов в центъра на Москва от чеченски наемни убийци през 2015 г. - независимо кой всъщност е поръчал убийството - подчертава беззаконието, което се просмуква от планинската република в останалата част на Русия.

Ако Кадиров си отиде, чудовището, което той е отгледал, ще бъде освободено от веригите. Борбата за наследството ще бъде дестабилизираща. Който и да излезе начело, ще иска да сключи нова сделка с Кремъл - и това ще срещне ожесточена съпротива от страна на други елементи на силовите структури в Русия.

За Кадиров всяка слабост в режима на Путин представлява огромна заплаха. Руският лидер е негов защитник. Който и да е следващият в Кремъл, може да има различни протежета. Миналогодишният скандал във Вагнер би изглеждал лек в сравнение със скандала, свързан с Чечения.

Едуард Лукас, Center for European Policy Analysis, БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от Русия
Синът на чеченския лидер Кадиров бе назначен на висш пост
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
археологическиСНИМКИ преди 2 седмици
путин умря в 2022, а кой ли се интересува вече от кадирчо ?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бар мицеа за Зеленски иКличко
90
1
 
5
 
! Отговори
Руя преди 2 седмици
Не се ли уморихте да пишете гадости.Явно много яко ви плащат за драсканиците Ви.
89
1
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 седмици
да де, ама нали блиц миналата година писа, че Путин бил на път да се помине, т.е., преди Рамзан. Е, тогаз кво?-Как да тълкуваме сегашното заглавие, а?? Бе, нещо взехме да се объркваме....
88
2
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
А как благоприятно ще се отрази смъртта на Байдън и още повече смъртта на Сорос. На тях май повече им е време.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А аз по заглавието помислих, че Кадиров се е гъкнал. А то какво било, някакъв смешен "аналЕзатор" се упражнявал в писане......
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Н-ние Ореховское (Запорожие). ВС на РФ под прикритието на артилерия и авиация изтласкаха зобираната натовска *** от северните покрайнини на Работино. Въпреки това, задържането на позиции в село, където са останали само мазета, е изключително проблематично. Стреля се от всички страни. Северозападно от Вербовое традиционно се водят битки с артилерия и безпилотни самолети. Водят се и битки североизточно от Копаней. Може би след отстъплението от Работино натовската *** ще натисне малко в тази зона.
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кураховско н-ние. В Красногоровка части на ВС на РФ атакуват позиции на зомбитата с подкрепата на тежка бронирана техника. Има леко напредване на изток от Красногоровка. В Георгиевка традиционно се водят двубои без прогрес и за двете страни. В самото Курахово зомбираната по натовски стандарт *** изгражда допълнителни отбранителни съоръжения, като постепенно се подготвя да удържа с цената на всичко града.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Селидовско н-ние. Продължават сблъсъците в Нетайлово. Съобщава се, че около половината от селището е под контрола на ВС на РФ. Натовската *** държи линията и все още не смята да отстъпва позиции, но има свободен коридор за отстъпление към Карловка. Малко по на север ВС на РФ напредват по линията Нетайлово-Уманское. Руските бойци почти се доближиха до основния опорен пункт в отбранителната линия на зомбираната натовска *** в този участък.
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Покровское (Авдеевское) н-ние. Битката за Архангелское продължава. Руските бойци атакуват от Очеретино - без значителен успех. От Керамик, който е северозападно от Новокалиново, зомбираната натовска *** се оттегли в посока Архангелск. От една страна, врагът ще засили групировката в селото, а от друга, ВС на РФ ще могат да атакуват Архангелск не само от югозапад, но и от югоизток. Водят се боеве в района на село Соловьово. Зобитата на киевският наркокартел се опитват да попречат на ВС на РФ да се придвижат на запад към село Сокол.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До още нещо Стига си лъгал и не слагай глупости в устата на святата Ванга!
81
15
 
1
 
! Отговори
още нещо преди 2 седмици
баба Ваянга предсказа Актьор ще унищожи СССР ! Актьор ще унищожи Русия. И Ранялд Рейгън и Волдемар Зеленски са актьори.
80
13
 
3
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 2 седмици
Защо да е необяснимо убийството на Борис Немцов! Той е много по умен и обаятелен от кръволокът Путин и се кандидатираше за президент.Достатъчно основание Путин да поръча убийството му на своя чеченски приятел .
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за тия краваршгтонски слуги е важна детската болница а здравето на путин
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
лай7ната ероатлантически от сутринта ни заливат с отровна пропаганда
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо не си зададете въпроса как Байдън ще напусне този свят? Или той няма да го напуска?
76
1
 
8
 
! Отговори
Ффф преди 2 седмици
Статия в стил "Защо обичате другаря Петрофф"Статията е класически пример за фалшива новина, но възниква въпросът какво е качеството и истинността на останалите новини, след като медията е публикувала,.....това?
75
18
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 2 седмици
Русия губи войната.Тепърва я чака огън и жупел според предсказанията.Братска кръв ще погуби Русия.
74
6
 
18
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
Смешна и тъпастатиякатосписвача и....я да коментираме стаиите в западналите медии ...които признават че БайПън едва се придвижва....да не ги изпревари БайПън...
73
7
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
До 93Айде де чакаме....само че както изглежда накъде отиват работите...войната в Украйна ще е най-малкия проблем на западащия Запад и ФАЩ